30 Aralık 2007 Pazar

EVDİR HAN



::EVDİR HAN::
Antalya – Korkuteli yolu üzerinde, Antalya’ya 18 km uzaklıktaki Yukarı Karaman köyü içinde, Uzunkuyu mevkiinde 78,80 x 45,30 m. büyüklüğündeki hanın taç kapısı, Türk taşçılık ve oymacılık sanatının en güzel örneklerinden biridir.Dışa doğru taşan, sivri kemerli taç kapısı üzerinde Selçuklu Sultanı Keyhusrev’in oğlu Sultan I.İzzeddin Keykavus tarafından 1210 – 1219 yıllarında yapıldığını gösteren üç satırlık bir kitabe vardır.Ne yazık ki bu kitabe günümüze kadar gelememiştir.

Taç kapının kemerini yıldız geçmelerden, düğümlenmiş daire ve baklava şekillerinden oluşan bir bordür sarar.Cephe duvarı 1,50 m. kalınlığındadır.Kemerler üzerine oturtulmuş 7,30 m. yüksekliğinde tonozla örtülü gözler vardır.Bu gözler ortadaki avluya bakmakta, yolcuların hayvanlarını bağlamaya ve yüklerini koymaya yarar.Yolcular için ayrıca odalar vardır.İçerde bu odalardan başka ahırlar da vardır.Çevrede akarsu bulunmadığından, hanın yakınına halk tarafından “Uzunkuyu” olarak adlandırılan bir de sarnıç yapılmıştır.

Hanın üstü beşik örtüsü şeklinde Horasanla doldurulmuştur.Güzel bir işçilik gösteren bu kervansarayın çevre duvarı, her kenarda iki tane olmak üzere, dıştan kare şeklinde dayanak kuleleriyle sağlamlaştırılmıştır.Bölgenin sıcak iklimi nedeniyle diğer hanlarda görülen tamamıyla kapalı bir bölümü yoktur.Tamamı 3.800 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.


Hanın kuzeybatı cephe duvarları oldukça iyi durumda günümüze gelmiş olmasına rağmen diğer kısımlar çok haraptır. Girişin solundaki bir geçitten hanın üstüne çıkılır ve burasının gözetleme yeri olduğu da açıklık kazanmıştır. Hanın dışındaki hamam günümüze yalnızca kalıntıları gelebilmiştir.

KAYNAK : Antalya Tarihi ve Turistik Rehberi
Yazarı :Hüseyin Çimrin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz mesajınızı bırakın, ben haber veririm :)
Gününüzün güzel geçmesi dileklerimle...
GÜLTER ÖZGÜR